Bij het baanrennen lopen de honden over gras of zand op een renbaan die doorgaans de vorm heeft van een atletiekbaan. Het baanrennen kent twee afstanden. De korte baan is 350 meter en die afstand wordt vooral gelopen door de Whippet en het Italiaanse Windhondje, hoewel ook de andere rassen soms op deze afstand starten. Op de lange baan, 475 meter, lopen hoofdzakelijk de Greyhound, de Afghaan, de Galgo en de Saluki.

Windhondenrennen in Nederland is een sport die op amateurbasis wordt bedreven, om windhonden de kans te geven het werk te doen waar ze geschikt voor zijn en hun bazen een leuke hobby te bieden. Windhondenrennen in Nederland is dus heel anders van karakter dan het wedrennen om geld met Greyhounds en Galgo’s, zoals dat wordt beoefend in Engeland en Spanje.

Het wedstrijdseizoen

Het wedstrijdseizoen loopt van eind maart tot in november. In Nederland vinden er vrijwel elk weekend een of twee baanwedstrijden plaats.
Tijdens een baanwedstrijd lopen er per ronde maximaal zes honden samen, van hetzelfde ras en zelfde geslacht. Starten kan in principe geschieden in drie klassen, van C-klasse (langzaam) tot A-klasse (voor de snelste honden), maar in de praktijk zijn alle drie klassen er meestal alleen voor de Whippet. Een wedstrijd verloopt door middel van een afvalsysteem vanuit de serie, via een halve finale naar de finale. De honden die de finale halen moeten per dag drie, maximaal vier keer opdraven. Het wedstrijdreglement voorziet in rusttijden en een dierenarts ziet toe op de conditie.

Kampioenschappen

Een maal per jaar organiseert de commissie in samenwerking met een der verenigingen het Nederlands Kampioenschap op de korte en de lange baan.

De winnaars per ras, reu en teef, verwerven de titel Nederlands Renkampioen met jaartal, mits de competitie heeft plaatsgevonden tussen minimaal zes honden. Er is dus per jaar maar één mogelijkheid om deze titel te behalen, en het is duidelijk dat die felbegeerd is.

Jaarlijks vindt er een FCI-Europees kampioenschap en een FCI-Wereld kampioenschap baanrennen plaats. Het Wereldkampioenschap 2006 was in juni in Hongarije, het Europees Kampioenschap 2006 op 2 en 3 september, vond plaats in Nederland, te Jubbega, Friesland. De commissie heeft dit evenement georganiseerd in samenwerking met de Windhondenrenvereniging Friesland en de Windhondenrenvereniging Rijssen.

De deelnemers, 360 honden in totaal, kwamen uit tien Europese landen. Voor deelname aan het Europees Kampioenschap moeten honden zich kwalificeren: elk land vaardigt de zes beste per ras en geslacht in de A-categorie af. De winnaars, per ras en per geslacht, mogen de titel Europees Renkampioen voeren.

Voorafgaand aan de Europese kampioenschapsrennen vinden traditioneel de zogenaamde Vriendschapsrennen plaats, waarvoor de inschrijving individueel open staat. Deze wedstrijden zijn minstens even spannend en winnen van de Vriendschapsren geeft ook veel prestige.

Verenigingen

Geldropse Windhonden Renvereniging

Contacpersoon

Elke Versluis

Adres

Bosrand 130, 5665 ET Geldrop

Telefoon

+31(0)

E-mail

elkeversluis@live.nl

Website

www.gwrv.nl

Limburgse Windhonden Renvereniging

Contacpersoon

Anke Schute

Adres

Houtsnip 13, 6026 EX Maarheeze

Telefoon

+31(0)495844230 of +31(0)614895521

E-mail

secretariaat.lwr@gmail.com

Website

www.lwrvenlo.nl

Pekelder Windhonden Ren Club - PWRC

Contacpersoon

Wubbe Heidekamp

Adres

Oogstlaan 1, 9665 AG Oude Pekela

Telefoon

+31(0)597613704

E-mail

Wubbe.heidekamp@dekompanije.nl

Website

www.pwrc.nl

Rhedense Windhonden Renvereniging

Contacpersoon

Monique Colbers

Adres

Het Wijdeveld 10a, 7035 DN Kilder

Telefoon

+31(0)

E-mail

swiftsecretariaat@gmail.com

Website

www.renverenigingswift.nl

Sonse en Eindhovense Windhonden Renvereniging

Contacpersoon

Marc Ackermans

Adres

Telefoon

+31(0)

E-mail

ackermans63@gmail.com

Website

www.sewr.nl

Windhonden Renvereniging Amsterdam

Contacpersoon

Erik Hamelers

Adres

De Lagune 6, 3823 TS Amersfoort

Telefoon

+31(0)624263255

E-mail

secretaris@wvramsterdam.nl

Website

www.wrvamsterdam.nl

Windhonden Renvereniging Friesland

Contacpersoon

Mevrouw R. Kars

Adres

Deventer

Telefoon

+31(0)610543979

E-mail

secretariaat@wrvfriesland.nl

Website

www.wrvfriesland.nl

Windhonden Renvereniging Zuid-Holland

Contacpersoon

Anita Versluis

Adres

Steenbreek 5, 2481 CH Woubrugge

Telefoon

+31(0)646096291

E-mail

anitajacob56@gmail.com

Website

www.wrzuidholland.nl

Windhonden Renvereniging Midland

Contacpersoon

Maarten Sloof

Adres

Zonnebloemlaan 2, 2343 GC Oegstgeest

Telefoon

+31(0)615222737

E-mail

maartenpietersloof@gmail.com

Website

www.wrvmidlandlelystad.nl

Windhonden Renvereniging Rijssen

Contacpersoon

Gea Greveling

Adres

Koolmees 1, 7671 VV Vriezeveen

Telefoon

+31(0)614342122

E-mail

geagreveling@icloud.com

Website

wrvrijssen.ophetweb.nu

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te bieden. Verdere informatie is te vinden in de privacyverklaring.