Toen ons gezin, hierbij gesteund door onze langjarige vrienden Frans en Wil Gerritsen, in de jaren ’70 de eerste Greyhound aanschaften, was dat het begin van een groeiende passie voor dit prachtige ras en tegelijkertijd mijn entree in de wereld van de windhonden.

Mijn zus en ik startten daarna met exposeren en namen –Europawijd- met behoorlijk succes deel aan ‘junior handling’ Onze kleine Knauber-kennel kreeg al snel de eerste zelfgefokte kampioenen en vierde haar 35e verjaardag in 2017. Met meer dan 35 internationale kampioenen, inclusief Best in Shows, topsucces tijdens internationale windhondenrennen en meer dan 170 andere kampioenstitels uit slechts 14 nesten groeide ‘Happy Hunters’ uit tot één van de meest succesvolle Duitse Greyhound kennels.

Naast mijn werk voor het tijdschrift van de Duitse windhondenvereniging DWZRV, waarbij ik mijn professionele achtergrond van marketing en communicatie goed kon gebruiken en mijn aandacht gevestigd werd op álle windhondenrassen, begon ik in 1997 aan mijn opleiding tot, op dat moment, de jongste windhondenkeurmeester in Duitsland. Sinds 2001 keur ik Greyhounds en Whippets en ging door met Afghaanse windhonden en Saluki’s voordat ik benoemd werd tot windhondengroepskeurmeester met daarbij de fascinerende Pharaoh Hound en de andere halfwindhonden van groep 5. Ik keurde tot nu in bijna 20 landen, inclusief Rusland, de USA en Engeland. Sedert 2014 woon ik in Noord-Duitsland met mijn partner en Greyhound fokster Ina Koulermou uit Cyprus. Zij startte een imposant fokprogramma met wereldwijde successen onder de kennelnaam ‘Ina’s Fashion’.

Naar mijn mening betekent keuren dat er nadruk moet worden gelegd op de verdiensten in plaats van het zoeken naar fouten. Daarom is de sleutel om windhonden te evalueren het zoeken naar het typische rasbeeld, de belijning en balans, zowel in stand als in beweging en het gangwerk wat, geloof ik, één van de meest karakteristieke punten is waar een keurmeester naar moet kijken omdat dit alleen kan worden bereikt door een algehele ‘soundness’. Slechts een gebalanceerde windhond met goede verhoudingen en een correcte belijning laat het juiste type zien. Het is het totaalbeeld van het ras dat het onderscheid bewerkstelligt.

Ik zie er naar uit om als keurmeester deel uit te maken van de organisatie van de NVOW. We hebben altijd erg genoten van de fijne sfeer van de gezamenlijke clubshows in Lelystad.

Olaf Knauber

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te bieden. Verdere informatie is te vinden in de privacyverklaring.